Home » Aktuality » Jak to u nás chodí v zimě

Jak to u nás chodí v zimě

Mezi prvními otázkami při návštěvě našeho lesního klubu bývá, jak to u nás chodí v zimě. Obavy, že dítě bude trpět zimou a nebude se mít kam schovat, jsou vcelku pochopitelné. Za našich časů taková forma předškolního zařízení nebyla, proto si mnozí z nás často nejsou jisti, jestli je to pro naše dítě vhodné. Pokusím se vám proto udělat trochu jasnější představu o tom, jak to u nás v chladných měsících vypadá.

Co všechno dítě potřebuje?

Spolu s neustále se proměňující přírodou se proměňují také dny v lesním klubu. Počasí je určující ještě před samotným příchodem, protože vhodně dítě obléci je třeba ještě doma. Rodiče dbají na to, aby oblečení nebylo překážkou v prožívání přírody všemi smysly. Základem pro chladné měsíce je hřejivé a nepromokavé oblečení. Osvědčuje se tzv. metoda vrstvení. Myslí se tím, že namísto trička, tlustého vlněného svetru a bundy využijeme více tenčích vrstev, např. termotriko, triko s dlouhým rukávem, tenčí mikina, silnější mikina, bunda. Na nohy lze obléci punčocháče nebo termokalhoty jako první vrstvu a na ně sofshellové kalhoty či oteplováky. V případě velké zimy lze mezi tyto vrstvy dát ještě legíny či měkké tepláky. Důležité jsou také kvalitní ponožky a boty. V deštivých dnech se hodí pogumované oblečení (bunda + kalhoty) a holinky. Ty se prodávají i zateplené. Toto je základ. Navíc musí mít dítě vždy dostatek náhradního prádla.

Vhodné oblečení je pro dítě v lesním klubu či školce nezbytné a je třeba počítat s tím, že se do něj musí (alespoň zpočátku) investovat. 

Opravdu jsou děti venku celý den?

Základní myšlenkou lesních klubů a školek je trávit co nejvíce času venku na čerstvém vzduchu. V teplejších měsících tomu tak opravdu je. Vše se odehrává na zahradě nebo v lese. Scházení se, ranní kruh, svačina, nabízené aktivity, volná hra, oběd, odpolední aktivity, vyzvedávání dětí. Spolu s klesající teplotou se některé z aktivit přesouvají do jurty. Zpočátku obvykle není třeba topit, v jurtě je tepleji než venku. S příchodem větší zimy pak využíváme vlastní dřevo na zátop v kamnech, která jurtu krásně vytopí. 

Trávit čas venku je pro nás důležité. Stejně tak (a možná ještě o chloupek víc) je pro nás důležité to, aby se u nás každé dítě cítilo spokojené a mělo vyhovující podmínky pro jeho zdravý vývoj. Proto se neustále snažíme udržovat rovnováhu mezi pobytem venku a v jurtě. Mezi pocitem komfortu a lehkého nekomfortu, kterým se dítě postupně stává odolnějším a otužilejším. Dbáme na to, aby bylo dítě po celý den v suchém (a vhodném) oblečení. 

Hrajeme společně pohybové hry, které jsou v zahřívacích technikách na vedoucí pozici. Děti samy od sebe hodně běhají a my je v tom podporujeme. Někdy se vydáme na delší procházku, aby se prohřály i děti, které se samy od sebe tolik nepohybují. Jindy se zapovídáme a myšlenky na pocit zimy odejdou. Děti často jen kopírují to, co vidí u dospělých. Když si užívá zimu on, dítě se přidá. Také máme na paměti, že každý je na tom s otužilostí jinak. Platí u nás pravidlo nejslabšího. Pokud jsme například v lese a jeden člen skupinky se potřebuje jít zahřát do jurty, jdeme všichni. To stejné dítě může být další den to, kterému se nebude chtít se vracet. Někdy je dítěti zima z nedostatečného spánku, jindy může mít špatnou náladu a pak se cítí celkově v nekomfortu. Bereme v potaz i tyto záležitosti a program přizpůsobujeme individuálním potřebám dětí.

Kdyby vás zajímalo více, napište nám. Rádi zodpovíme Vaše dotazy. 

Autorka článku: Monika Parobková

Post Tagged with : ,

Comments are closed.