Home » K přečtení » Rozhovor s průvodci

Rozhovor s průvodci

Jak vnímají průvodci v lesním klubu Hurá Ven svou práci?

Zajímá vás, proč si někdo vybere práci, která s sebou nese značný diskomfort? Jakou informaci dětem průvodci každodenně předávají, když se vydají ven počasí navzdory? Pojďme se podívat na motivaci našeho týmu, který se spolu s dětmi touto dobou již chystá na příchod zimy. 

.

Kdy ses poprvé dozvěděla o fungování lesních klubů a školek a jak?

Štefi: O fungovaní lesných klubov som sa dozvedela pred niekoľkými rokmi, keď som končila školu a začala sa zaujímať o predškolské vzdelávanie spojené s environmentálnou výchovou. Tak som narazila na lesné kluby a školky, ktoré ma na prvý pohľad zaujali svojím konceptom. Vedela som, že do jedného musím patriť.
.

.

Co tě motivuje k práci v lesním klubu?

Kristýna: Uvědomuji si, jak je pro děti důležitý pobyt na čerstvém vzduchu, umění spolupráce a komunikace a v neposlední řadě být sám sebou. Jsem ráda, že mohu děti provázet a pomáhat jim se učit nejen těmto důležitým dovednostem.

Míša: K práci v lesním klubu mě motivuje příležitost trávit čas s dětmi v prostředí, které je mnohem vhodnější k poznávání okolního světa, přírody a sebe navzájem než standartní prostředí mateřských škol. Důležitý je pro mě element dobrodružství, možnost respektující spolupráce s dětmi a to, že žádný den v tomto prostředí nemůže být stejný.

Štefi: K práci s deťmi v lesnom klube ma motivuje predovšetkým aktívne strávený čas v prírode, ktorý považujem za důležitý pre prirodzený rozvoj dovedností a kompetencií u detí. V prírode majú deti možnosť nielen vidieť ale aj cítiť a ohmatať si reálny svet. Zároveň je pre mňa důležitý respektujúci prístup sámemu k sebe a ostatným, ktorý je pre mňa neoddeliteľnou sáčasťou fungovania lesného klubu.

Miriam: Celodenní pobyt venku s dětmi.

.

.

V čem vidíš rozdíl oproti státnímu vzdělávání?

Kristýna: Děti mají větší možnost být sami sebou,pobyt venku jim nabízí širokou škálu aktivit a jsou tudíž velmi vynalézavé.Výhodou je malá skupina dětí,která nám umožňuje velmi individuální přístup.

Míša: Děti potřebují pohyb, prostor, možnost volné hry a hlavně – zažít, osahat a zkusit vše na vlastní kůži, tím se nejlépe učí nejen ony, ale i my. V lesním klubu máme také možnost přistupovat k dětem individuálněji a prostor, který spolu sdílíme, otevírá jiné formy učení než neustále řízenou činnost. Rozdíl, který já osobně vnímám jako velké pozitivum, je vztah mezi lektorem a dětmi, který je velmi respektující. Lektor dítě v jeho dni provází a je připraven pomoct mu, když potřebuje, nebo ho nasměrovat, ale rozhodně ne formou autoritativního a direktivního přístupu. Důvěrný vztah upevňovaný péčí a pochopením je pro naše společné fungování nezbytný.

Štefi: V štátnom vzdelávaním som nikdy nepůsobila, takže sa mi to ťažko súdi. Každopádne jeden zo zreteľných rozdielov je v počte detí v skupine. Zatiaľ čo v lesných kluboch je vačšinou horná hranica počtu 15-16 detí na 2 průvodcov/průvodkyně. V štátnych školkách je počet detí v triede významne vyšší. Ďalším podstatným rozdielom je práve to, na čom lesné kluby stoja, a to je volná hra vonku v prírode (prírodou myslím les, nie upravené ihrisko). Tej sa deťom v štátnom vzdelávaní toľko ako v lesných kluboch nedostáva.

Miriam: Právě v tom pobytu venku. A že se děti učí věci hlavně prakticky.

.

.

Dle tvé zkušenosti, jsou děti, které projdou lesním klubem, připraveni na školní docházku?

Kristýna: Ano, jsou připravené. Přípravují se na školu jako děti z klasických školek, jen trochu jiným způsobem. Mám zkušenost, že “lesní děti” jsou u zápisu i velmi chválené, co se připravenosti týče. 

.

.

Co dětem přináší pobyt venku za každého počasí?

Kristýna: Zvýšení fyzické odolnosti, podpora imunity, schopnost zvládat náročné venkovní podmínky. Schopnost orientace v přírodě, lepší uvědomování si přírodních zákonů.

Míša: Nebránit se pobytu venku za každého počasí dělá náš život mnohem jednodušší a zábavnější. To, že déšť, vítr či sníh pro nás automaticky neznamená zkažený den, ale zkrátka pár vrstev oblečení navíc, je důležité jak pro naše tělo, tak pro naší náladu. Nevidět určitý typ počasí jako překážku nám pomáhá budovat pozitivní přemýšlení. A hlavně, bez deště bychom neměli louže a všichni dobře víme. jaká zábava je v nich skákat.

Štefi: Okrem rozvíjania dovedností a kompetencií, ktoré som už spomínala, strávený čas vonku robí deti odolnejšími voči nemocím a zlepšuje ich celkovú imunitu. Deti sa naučia starať sa o svoj teplotný komfort sami. Učí ich to reagovať na meniace sa podmienky. Zistia, že dážď je skvelý kamarát, ktorý nám ponúka množstvo možností pre hru a že špatné počasie neexistuje, iba špatné oblečenie.

Miriam: Určitě lepší imunitu a možnost sledovat přírodu a její proměny zblízka.

.

.

Myslíš si, že lesní vzdělávání je vhodné pro všechny děti?

Kristýna: Určitě existují děti, které budou spokojenější v klasické školce. Ale myslím, že pro většinu dětí je lesní školka vhodná.

Miriam: Ne, myslím si že do lesní školky by měly chodit děti, které jsou k tomuto způsobu života a hlavně pobytu venku vedené.

Míša: Myslím, že stejně jako vše, ani koncept lesních klubů a školek pro někoho nemusí být z jakýchkoliv důvodů ideální. Máme možnosti a snahu vyhovět individuálním potřebám, i ty jsou však nějakým způsobem omezené. Nezbývá tedy, než to vyzkoušet, protože pevně věřím, že tento způsob vzdělávání je pro většinu dětí ten nejcennější a nejpřirozenější a troufám si tvrdit, že oproti státnímu vzdělávání v mnohém inkluzivnější.

Moc děkuji průvodcům za možnost nahlédnout do zákulisí klubu  a přeji jim, aby je jejich dobrá nálada nepřecházela.

.

Autorka článku: Monika Parobková

Comments are closed.